In mijn werken ben ik op zoek naar verbeeldingen van het toeval en de grilligheid van het bestaan. Zijn gebeurtenissen volledig toevallig of is alles voorbestemd? Wat is bedacht en wat is willekeurig? Ik probeer het toeval een plaats te geven in mijn schilderijen door op schijnbaar willekeurige wijze vlakken en vormen in mijn werk aan te brengen. In eerste instantie lijken deze vormen een volledig toevallige plaats te hebben. Bij nadere beschouwing blijkt de schaduw in de onderschildering exact aan te geven waar die vormen moeten zweven.

De vormen zelf lijken ook toevallig te zijn ontstaan. Soms ga ik uit van waterige spetters en fractaalachtige toevalsvormen in acrylverf. Vaak zijn het ook decalcomanie technieken waarbij de verf op het doek wordt geplet en vervolgens omhoog wordt getrokken. Deze surrealistische “toevalstechniekklodders” worden vervolgens zorgvuldig beschilderd met kleuren die volledig in de pas lopen met de lichtrichting die de schaduw in de onderschildering aangeeft.

www.arjenvanprooijen.nl